World Berry Congress- Rotterdam 2017
środa, 26 kwietnia 2017

World Berry Congress- Rotterdam 2017 http://www.berrycongress.com

W Światowym Kongresie Roślin Jagodowych, który w 2017 roku odbywał się w terminie 27-29 marca Rotterdamie w Holandii, nasza szkółka brała udział pierwszy raz. Poza wykładami prelegentów z całego świata, podczas kongresu trwała również wystawa producentów związanych z branżą roślin jagodowych. Mieliśmy zatem okazję przedstawić ofertę swoich roślin (borówki amerykańskiej, jagody kamczackiej, derenia jadalnego, świdośliwy olcholistnej, żurawiny, jagody Goji) na stoisku wystawowym.

Kongres oceniamy bardzo pozytywnie. Daje on unikalną możliwość globalnego spojrzenia na rynek roślin jagodowych. Nazwanie tego wydarzenia światowym z pewnością nie jest przesadzone. Prelegenci z różnych zakątków świata (poza licznymi krajami europejskimi również z Australii, Stanów Zjednoczonych, Kanady, Nowej Zelandii czy Chin) przedstawiali sytuację na rynku roślin jagodowych. Pozwoliło to na uzyskanie szerokiego poglądu na sytuację naszej branży. Niemniej ważne okazały się rozmowy kuluarowe z czołowymi producentami roślin i owoców jagodowych. Dzięki możliwości ekspediowania sadzonek borówki transportem lotniczym w hydro- żelu przez naszą szkółkę, obserwowaliśmy zainteresowanie potencjalnych klientów z Indonezji, Tajlandii, Chin czy Australii. Cena sadzonki borówki amerykańskiej w 2L pojemniku w hurcie wynosi w ostatnim z tych krajów 6 euro. Ze względu na obowiązującą 2 letnią kwarantannę w Australii, eksport jest obecnie bardzo utrudniony.

Wśród jagodowych rodzajów dominowała borówka amerykańska. Tendencje w produkcji owoców są tutaj cały czas pozytywne. Światowa produkcja charakteryzuje się stabilnym wzrostem. Prognozuje się, że w przyszłości ilość produkowanych owoców borówki może zrównać się z produkcją owoców truskawki, która obecnie jest pięciokrotnie wyższa. Kontynentami, które nie zwiększają znacząco areału upraw jest Australia i Ameryka Południowa. Stabilnie sytuacja przedstawia się w Stanach Zjednoczonych, natomiast w krajach europejskich i Chinach obserwuje się dynamiczny wzrost produkcji. Na rynek producentów owoców wchodzi również Serbia, Maroko, Argentyna i Meksyk. Powoduje to spadek udziału w światowej produkcji niegdyś przodującego kraju, jakim jest Polska. Jesteśmy krajem, który nie wykorzystuje swojego potencjału produkcyjnego.

Chiny są obecnie bardzo dynamicznie rozwijającym się producentem owoców borówki amerykańskiej. Problemem jest tam jednak brak profesjonalistów oraz wiedzy na temat metod zakładania plantacji oraz technologii zbioru, sortowania i przechowywania owoców. Plantacje borówki amerykańskiej są tam zakładane również przez dysponujących niezbędną wiedzą europejskich, amerykańskich czy australijskich inwestorów. Powierzchnie plantacji osiągają 2-3 tysiące hektarów. W doborze odmian ważnym kryterium jest smak owoców, który powinien być bardzo słodki- takie odmiany cieszą się największym powodzeniem w Chinach a owoce tego rodzaju osiągają tam astronomiczne ceny.

Ceny owoców borówki amerykańskiej w kontekście światowym spadły, jednak cały czas jest to owoc bardzo dochodowy. Spadek cen doprowadzi jednak wg oceny prelegentów do wycofania się mało efektywnych producentów. Nie będą oni w stanie wytrzymać konkurencji z plantatorami, którzy wprowadzili automatyzację zbioru i sorotwania owoców. Postęp technologiczny jest konieczny do utrzymania się na rynku, zwłaszcza w krajach, w których siła robocza jest droga.

W Stanach Zjednoczonych obserwuje się natomiast wzrost sprzedaży owoców mrożonych (tzn. polybag).

Kolejnym rodzajem, któremu poświęcono wiele uwagi, była jagoda kamczacka. Słusznie zauważono, że do owocowania potrzebuje ona około 750 godzin chłodu, a nie jak podają opracowania- aż 2500 godzin. Pozwala to na jej uprawianie w wielu europejskich krajach. Kluczowa w uprawie jagody kamczackiej jest woda- jest to roślina wrażliwa na przesuszenie. Owoce mogą być zbierane również mechanicznie. Główna produkcja występuje w Rosji oraz Kanadzie, ale Polska jest liczącym się producentem, a owoce są eksportowane z naszego kraju m.in. do Kanady- w formie mrożonej. Nowe plantacje zakładane są także w Niemczech czy Słowenii.

Uprawy organiczne jagody kamczackiej są łatwe ze względu na jej niskie wymagania uprawowe. Koszty produkcji również są niskie, a owoce bardzo drogie (w sprzedaży detalicznej owoców w Kanadzie, około 15zł (4,99 dolara kanadyjskiego) za opakowanie 125g. Wysokie ceny jagody kamczackiej są możliwe ze względu na to, że jest to owoc unikalny i nowy. Owoce borówki amerykańskiej są w Kanadzie prawie o połowę tańsze.

Owoce tego rodzaju mogą być traktowane jako produkt deserowy, ale są wykorzystywane także do produkcji wina czy gin'u (m.in. w Szkocji i Kanadzie np. przez producenta Lovehoneyberry) , w Japonii popularne są soki a w Kanadzie sok z jagody kamczackiej wygrał złoty medal w konkursie soków owocowych.

W przypadku jagody kamczackiej sprawdza się również model sprzedaży owoców prosto z krzewu, bezpośrednio przez prywatnych konsumentów.


Podsumowując, wiedza zgromadzona na Światowym Kongresie Roślin Jagodowych jak i spotkania z profesjonalistami z całego świata z pewnością pozwolą nam na lepsze planowanie produkcji roślin, którą dostosowujemy do potrzeb naszych klientów i światowych trendów. Pozytywne prognozy dotyczące produkcji roślin jagodowych jak i fakt otwierania się nowych rynków zbytu napawają optymizmem.

Galeria

Kontakt

przewiń do góry